Skip to main content

Intresserad av att veta mer om Gustav Klimt? Du har kommit till rätt ställe! I den här biografin hittar du biografisk information, influenser, stil och dödsdetaljer. För att få en djupare förståelse av Klimt, läs avsnitten nedan. Använd sedan länkarna längst ned på sidan för att lära dig mer om hans liv, karriär och arv. Glöm inte heller att kolla in vårt biografiska galleri!

Biografisk information

Om du är intresserad av konstnärens verk, kanske du vill lära dig mer om hans biografiska information. Den österrikiske symbolistmålaren var medlem av Secessionsrörelsen i Wien. Han är mest känd för sina målningar, skisser och väggmålningar. Klimts primära ämne var den kvinnliga kroppen, och hans verk präglades ofta av uppriktig erotik. Du kan hitta mer information om Klimt genom att läsa denna biografi.

Influenser

Gustav Klimts konst var influerad av symbolistiska, jugendstilar och nyklassicistiska stilar. Klimts verk var tänkta att vara dekorativa och innehöll ofta sensuella, nakna kvinnor och element gjorda av guld. Dessa element var inspirerade av det bysantinska riket. På grund av Klimts inflytande på världen har hans konst återskapats över hela världen. Det är allmänt känt att Klimt var far till fjorton barn.

Stil

Den symbolistiske målaren Gustav Klimt är känd för sina målningar, väggmålningar och skisser. Klimts primära ämne var kvinnokroppen. Hans verk präglas ofta av uppriktig erotik. Hans stil är utpräglat romantisk till sin natur. Läs vidare för mer om Klimts arbete och stil. Men hur kan du veta om Klimts stil är rätt för ditt hem?

Död

I ”Död och liv” utforskar Klimt sammanflätningen av liv och död. Den föreställer en ström av nakna kroppar prydda med färgglada ornament, av vilka alla utom en är dödens ensamma gestalt. Ursprungligen hade denna målning en guldbladig bakgrund, men konstnären ändrade den senare, och den slutliga versionen visar en grå bakgrund, som är både skarp och lugnande.

Sista offentliga uppdraget

År 1893 tilldelades Klimt ett stort offentligt uppdrag av universitetet i Wien för att skapa tre stora takmålningar. Dessa målningar, som föreställer en mängd olika ämnen, skulle visas upp i taket på universitetets stora sal. Under designprocessen ombads Klimts vänner och familj att ge stöd. Bland deltagarna finns två av hans systrar, som dyker upp som åskådare på Shakespeares teater. En av hans systrar, Johanna, finns också med på en av målningarna; hon är det enda överlevande självporträttet från Klimt.

Guld dekoration

Gulddekorationerna som pryder den österrikiske konstnären Gustav Klimts målningar är ett vanligt motiv genom hela hans verk. Han inkorporerade spiraler, falliska former och andra element som döljer de erotiska positionerna hos hans figurer. Bland hans mest kända målningar, Judith and the Head of Holofernes, är ett klassiskt exempel. Ett annat verk som har gulddekoration är Danae, en målning som föreställer en dominerande kvinna i en erotisk miljö.

Erotiska teckningar

I sina erotiska teckningar visar Gustav Klimt kvinnor i olika tillstånd av extas och övergivenhet. Kvinnofigurerna framkallar en tid av förändring och en ny uppskattning av erotik, skriver Hans H. Hofstatter i ’Klimt och den erotiska figuren’, publicerad 1979. Kvinnan i Klimts erotiska teckningar kanske drar sig ifrån mannen, eller så kan hon kanske dra sig ifrån honom.